Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, żeby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje dużego trudu. czytaj więcej o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film