Dobra włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie potrawy
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film